2 Aralık 2015 Çarşamba

Gıda Zinciri


                Besin tüketmek yani yemek yemek canlıların enerji almak ve hayatlarını sürdürebilmek  adına ihtiyaç duyduğu temel ögelerden birisidir. Alınan besinler bir yandan aslında nasıl bir yaşam sürdüğümüzün , hayat tarzımızın ve yaşadığımız yerin bir göstergesi olarak karşımıza çıkar. Bölgeden bölgeye değişen yemek kültürü de bunun bir göstergesidir. Canlılar( daha çok insanlar)  hayat tarzlarına göre besinleri tüketmekte ve bu tüketim günden güne daha da artmakta fakat bu besinlerin bir gün tükeneceğinin farkında bile olmamaktadırlar.



               Çiftçilerin parasal kaynak bulmakta zorlanmalarıyla (sulama,yaban araziyi koruma,motorlu araçlar ,böcek ilaçları vb. için)tarım arazileri bulunan kırsal bölgelerden kent bölgelerine göç yaşanmakta ve bu göçlerle tarımsal üretimde düşüş söz konusu olmaktadır. Bu durum tarım ürünlerinin üretilmesinin azalması ve GDO'lu ürünlere talebin artmasını da beraberinde getirmektedir. Bu yapay ürünlerin artmasıyla organik ürünler daha zor bulunmakta ve
haliyle zor bulunan organik ürünlerin pazarlama fiyatları da yükselmektedir. GDO lu ürünlerin sağlığa zararı tartışılmaz bir durumdur fakat organik ürünlerin tükenebilirlik durumu bizleri GDOlu ürünlerin kullanımına mecbur bırakmaktadır.



               Yeme eylemi hayatımızın büyük bir bölümünü işgal etmeye başlamıştır. Bu eylem bireysellikten daha çok toplumsal bir hal almaya yönelmiştir. Bununla birlikte yemek yemek için açılan yerler çoğalmış,yemek modaları oluşmuş ve yemek zincirleri oluşturulmaya başlanmıştır. Bu durum ise aşçılara olan ilgiyi arttırmış;bu ilgiyle beraber aşçılık bölümü olan okul sayısı ve yıllık mezun olan aşçı sayısı artmıştır.



              Her meslekte olduğu gibi aşçılarında bazı sorunları ,sorumlulukları ve kaygıları vardır.Aşçıların sorumluluğu sağlıklı olan yemekleri yapmaktır ancak sorunlar ise maliyeti az olması ve daha sürdürülebilir gıda olması nedeniyle GDOlu ürünlerin tercih edilmesidir. Bu durum ekolojik ve sağlık açısından sorunlar teşkil etmektedir.



           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder